More
Social Media

7 начина да разширите пространството на малка кухня

Малката кухня може да бъде голямо предизвикателство за тези, които обичат да готвят. Но с помощта на няколко прости начина можете визуално да разширите пространството дори на най-компактната кухня.

Първо, трябва да обърнете внимание на правилното подреждане на мебелите. Оптималното решение би било да поставите хладилника и шкафовете около периметъра на кухнята.

Това ще освободи централната част за работни зони. Трябва да се откажете от обемистите маси за хранене и да ги замените с компактна маса до стената или бар плот.

Второ, трябва да се възползвате максимално от вертикалното пространство. Рафтове, куки и кошници ще ви позволят да поставите много предмети по стените.

Високите шкафове, които стигат до тавана, също ще ви помогнат да съхранявате повече.

Трето, трябва да се обмисли осветителната система. Добавянето на прожектори над работните зони ще направи кухнята по-светла и по-просторна.

Използването на повърхности, които отразяват светлината, като метални фасади на шкафове, също ще разшири визуално пространството.

Четвърто, правилният избор на цветове за кухнята може визуално да увеличи пространството. Тъмните цветове трябва да се избягват, особено за стенни и подови покрития.

Предпочитание трябва да се даде на светли нюанси на бежово, бяло, сиво. Тези цветове отразяват светлината и създават усещане за простор.

Пето, трябва да изберете мебели, които спестяват място. Разтегателните и трансформиращи се маси ви позволяват бързо да освободите работното си място.

Многофункционалните уреди, като микровълнова печка с функция за фурна, ще ви помогнат да спестите място. Отворените рафтове и стелажи са по-добри от затворените шкафове.

Шесто, има смисъл да изхвърлите ненужните дребни предмети и неизползваните прибори. Колкото по-малко предмети има в кухнята, толкова по-просторна изглежда. Редовното почистване и поддържане на чистота също визуално разширява пространството.

Като цяло, с помощта на обмислен дизайн и правилна организация на пространството, можете да направите малка кухня възможно най-функционална и визуално просторна.

На седмо място, трябва да се обърне внимание на зонирането на пространството. Можете да разделите кухнята на функционални зони – за готвене, съхранение, хранене.

Използването на многостепенни рафтове, прегради и различни покрития на стените ще помогне визуално да подчертае тези зони.

Сгъваемите врати също ще бъдат полезни, което ви позволява да изолирате част от кухнята, ако е необходимо.

Например затворете зоната за съхранение на храна или скрийте съдовете. Това ще създаде впечатление за отделни стаи вместо едно малко пространство. Основното правило е, че трябва да планирате кухня, като вземете предвид реалните нужди и начин на живот на собствениците.

Тогава, дори в много ограничено пространство, можете да създадете най-функционалната и ергономична кухня, която да радва окото и да не се чувства тясна. Правилното планиране и компетентният дизайн могат да създадат истински чудеса.

Това са начините, по които визуално можете да разширите пространството на малката кухня и да я направите наистина удобна за готвене и приятна за престой.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *