More
Social Media

4 от най-непретенциозните зеленчуци за градината

pixabay

Тиквички

Дори ако засадите само 1 храст на мястото, ще има толкова много реколта, че ще бъде достатъчно за цялото семейство от юли до първите есенни слани. И от 2 – 3 храста можете да направите заготовки за зимата. От грижите за тях – само поливане 1 път седмично.

Дати на сеитба. Семената от тиквички се засяват веднага на открито след 25 май – те са топлолюбиви и не понасят замръзване. Затворете ги на дълбочина 5 см. Схема на сеитба – 1 м между редовете и 70 – 80 см в реда.

За заготовки е по-добре да отглеждате класически тиквички. И ако на храстите се оставят няколко плода, така че да са напълно узрели, те могат да се съхраняват за зимата – те издържат перфектно при стайни условия до февруари, а зрелите тиквички имат вкус на тиква.

Тикви

Тези зеленчуци  да бъдат засети на открито, точно сред тревата. Какво правеха по селата, ако искаха да изорат пустееща земя за зеленчукова градина. Новият парцел биваше засят с тикви и оставен до есента. Листата на този зеленчук са много големи, създават толкова гъста сянка, че ливадната трева умира под тях. През септември селяните идваха на тиквеното поле, събираха богата реколта, обираха върховете и получаваха парцел, който практически беше чист от плевели – трябваше само да се изоре и градината е готова.

Трябва да поливате тиквата само 2 пъти – при засяване на семена и когато се появят издънки. Освен това, тя сама извлича вода за себе си, тъй като коренът й прониква в почвата на дълбочина 1 m.

Дати на сеитба. Тиквите също не издържат на замръзване, затова се засяват, подобно на тиквичките, след 25 май на дълбочина 3-4 см (2) . Схема на сеитба – 1,5 – 2 м между редовете и 1 – 1,5 м в реда (в зависимост от дължината на ресниците).

Цвекло

Сред кореноплодните растения цвеклото е най-непретенциозният зеленчук. Достатъчно е да поливате каналите при засяване на семена и след това отново, когато се появят издънки. И можете да забравите за него – расте прекрасно без грижи.

Дати на сеитба. Цвеклото е студоустойчиво растение, но за покълването на семената е важно почвата на дълбочина 10 cm да се затопли до 8 ° C. Затова е по-добре да се засяват на 5-10 май на дълбочина 2-3 см. Схемата на сеитба е 25 см между редовете и 10 см в реда.

Лук

Сега градинарите отново ще са изненадани- това е много обезпокоителна култура! Да, ако е отгледана от черно семе. През първата година от тях растат малки лукчета – комплекти, които трябва да се складират през зимата. И едва през следващата година от комплекта се получават големи луковици.

Но ако закупите готов комплект в градинския център, ще е много по-лесноа. Просто трябва да полеете лука при засаждане и още 1 път, когато се появят зелени листа. След това лукът расте сам, без никакви грижи.

Кога да засадите. Лукът се засажда от 25 април до 10 май на дълбочина 2 – 3 см (разстоянието се счита от раменете). Схема на засаждане – 20 см между редовете и 10 см в реда.

Съвет. Ако нямате зеленчукова градина, можете да засадите лука на малки групи в цветна градина, където растат лилии, здравец, ехиноцеи, рудбекии и декоративен лук – те се съчетават много добре.

Разбира се, няма да отглеждате много лук с точково засаждане, няма да го запасите за зимата, но е достатъчно за летни салати и барбекю.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *