More
Social Media

12 полезни съвета как да изберем правилните мебели за малка кухня

pixabay

Кухнята е мястото, където приготвяме храна и общуваме със семейството и приятелите. Ето защо е много важно тя да бъде не само функционална, но и уютна.

Ако вашият апартамент или къща има малка кухня, това не означава, че тя не може да побере всичко, от което се нуждаете. Основното нещо е да изберете правилните мебели.

Ето 12 съвета от експерта и дизайнера Юлия Тичино, които ще ви помогнат да направите малка кухня възможно най-удобна.

Използвайте трансформируеми мебели

Това могат да бъдат маси и столове, които се сгъват лесно, изтеглящи се рафтове или разтегателна маса за хранене. Такива мебели ви позволяват да спестите място, ако е необходимо. Когато няма гости, може да се сгъне, за да освободи място.

Дайте предпочитание на многофункционалните мебели

Например, една маса може едновременно да служи като повърхност за готвене и маса за хранене. Шкафът под мивката е както място за съхранение на съдове, така и допълнителна работна повърхност.

Използвайте мебели на колела

Това ще ви позволи лесно да ги местите из кухнята. Например, можете да преместите шкаф или маса до желаното място и след това да го преместите обратно, освобождавайки прохода.

Предпочитайте мебели в неутрални нюанси

Това ще помогне визуално да се разшири пространството на малка кухня. Ярките и наситени цветове визуално ще го „притиснат“. По-добре е да изберете светли нюанси – бяло, бежово, сиво, млечно.

Използвайте разумно вертикалното пространство

Закачете по стените рафтове за подправки, стойки за ножове и кукички за кухненски прибори. Възможност за монтиране на стенни шкафове. Опитайте се да заемете свободното пространство под тавана – това ще спести хоризонтално пространство.

Планирайте осветлението си

Правилното осветление е много важно за малка кухня. Препоръчително е да комбинирате няколко източника – полилей на тавана, лампи над плота, вградени спотове в шкафовете. Светлата кухня визуално ще изглежда по-просторна.

Спазвайте реда

В малката кухня е важно всеки предмет да има своето място. Купете органайзери, контейнери, буркани за съхранение на храна, подправки и кухненски артикули. Това ще премахне хаоса и ще разшири визуално пространството.

Използвайте рационално съхранение на съдовете

За малка кухня оптималното решение би било високите шкафове без мецанини. На рафтовете могат да се поставят чинии и чаши в шахматен ред. Това ще побере повече от тях. Големите саксии се поставят най-добре вертикално на долните рафтове.

Зонирайте пространството

Разделете кухнята на функционални зони – за готвене, съхранение на храна, хранене. Това ще помогне за възстановяване на реда и ще направи работата в кухнята по-удобна.

Използвайте съвременни материали

Плотове от изкуствен камък и стъкло изглеждат леки и визуално увеличават пространството. Металните крака за маса и стол заемат по-малко място от масивните дървени.

Добавете мобилно оборудване

Модерните кухненски печки и фурни с компактни размери спестяват място. Изберете домакински уреди, които отговарят на размера на вашата малка кухня.

Поддържайте я чиста и подредена

Колкото по-малка е кухнята, толкова повече бъркотия хваща окото и визуално „изстисква“ пространството. Затова редовно мийте и избърсвайте всички повърхности, не позволявайте да се натрупват ненужни дребни предмети, уреди или продукти.

Като следвате тези прости съвети, можете рационално да използвате всеки сантиметър от вашата малка кухня и да я направите наистина уютна и функционална. Успех с подредбата!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *