More
Social Media

Трябва ли да се гонят таралежите от градината?

pixabay

Таралежът е сериозен хищник и помощник на градинаря. Менюто му включва много различни насекоми, вредни за икономиката. И понякога тези животни дори ловуват мишки и змии. Таралежите ядат плячката си с удоволствие, отличният им апетит се дължи на необходимостта да се запасят с голямо количество мазнини преди зимния сън.

Като бойна машина за събиране на вредители, таралежът е незаменим. Той тича из градината ви цяла нощ и събира вредни насекоми, особено охлюви, които вредят на градинарите толкова много.

За своето жилище животното избира уединени кътчета във високата трева или гъсталаци от храсти, далеч от човешките очи.

Много хора искат да вземат таралеж в ръцете си, но експертът не препоръчва да правите това. На техните игли често има различни паразити, акари. Не е необходимо да храните градинския асистент с мляко, защото не го усвоява добре и може да умре.

Как жабите помагат в градината

Земноводните също обичат да ядат вредители в градината. В същото време те ловуват през нощта, когато много други човешки помощници спят. Но различни вредни молци и техните гъсеници или охлюви са просто в активно състояние.

В близост до язовира живеят жаби. Размерът им не е особено важен, основното е наличието на сянка и подслон. Освен това в жегата те се нуждаят от високи гъсталаци трева за тихо движение. Дори можете да доведете тези земноводни специално при себе си, ако сами не са се заселили близо до водоема. Охлювите и другите вредители в градината ще бъдат много по-малко.

Има ли полза от къртиците в градината

Често градинарите водят активна война срещу къртиците в своите гворове и градини. Къртицата е 100% хищник. Той не се интересува от растения, но понякога разрушава леглата или разваля корените, когато копае тунелите си. Именно заради това градинарите не харесват животното. Тунелите не само вредят на растенията, но се използват и от мишки и плъхове, а дълбоката почва трябва да бъде изхвърлена някъде от подземния обитател. Това може да се направи само на повърхността, което нарушава състава на плодородния почвен слой.

Къртицата изгражда ловни проходи, тича по тях и събира червеи, паяци, гъсеници и така нататък. Това е единственият хищник, който унищожава ларвата на майския бръмбар. Това дебела ларва, която просто изяжда корените. И само къртицата може да я извади от земята и да я изяде.

Също така къртиците със своята „работа“ допринасят за по-рохкава почвата, насищайки я с кислород и влага. И техните тунели помагат при проливни дъждове, за да се отървете от излишната вода в градината.

Това животно се храни много активно и изяжда огромен брой вредители, а понякога дори и мишки. Дневната дажба често е почти равна на собственото му тегло.

В някои случаи си струва да се толерира къртицата, защото тя все пак аерира почвата.

Понякога къртиците пренасят вредители и инфекции, които са опасни за хората. Въпреки това, опитните градинари съветват да се примирите с такъв съсед и да започнете битка само ако има огромен брой от тях в градината.

В борбата с къртиците се препоръчва използването на специална мрежа против къртици.

Заравяте я и тя просто не минава през мрежата. И това е всичко, можете да живеете спокойно.

Могат ли паяците да помогнат в борбата с вредителите?

Малцина харесват паяците, но много видове от тези членестоноги също помагат в борбата с вредителите. Много насекоми попадат в мрежата им, включително молци, листни червеи, листни въшки и други противници на градинаря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *