More
Social Media

Съюзници на градинаря: Каква е ползата от гущери в градината

Pixabay

Градинарите често се водят неравна битка с живеещите в градината животни. Въпреки това, някои от тях, като гущерите, са от голяма полза в битката за добра реколта.

Страховете на много хора за неканени гости в градината или зеленчуковите лехи не винаги са оправдани, защото те могат да станат човешки съюзници в борбата с вредителите.

С какво са полезни гущерите в градината

Според експертите, гущерите в градината помагат на градинарите в борбата срещу различни вредни насекоми.

Тези малки помощници ядат много, включително мухи, охлюви, пеперуди, скакалци, щурци, попови прасета и други насекоми. Гущерите се опитват да се скрият от хората, ловуват в гъсталаци, където могат да намерят богато угощение. Следователно, не винаги ще забележите присъствието им.

Как птиците помагат на градинарите

Всяка градина или двор е пълен с бръмбари, пеперуди, ларви и гъсеници, които са включени в менюто на много птици и техните пилета. Птиците често са готови да се заселят близо до човек, например скорците. Според експерти, те не представляват заплаха за вилата и предпочитат предимно животинска храна. Същото важи и за врабчетата.

Техните пилета, а те отглеждат пилета няколко пъти на сезон, се хранят с жива храна. Тоест събират всякакви вредители. И, разбира се, врабчетата се справят страхотно, птиците също са зърноядни и тъй като няма много зърна в градината, те събират семена от плевели.

Освен това врабчето е единствената птица, която яде ларвата на ябълковия цветен бръмбар. Повечето птици не могат да го измъкнат от скривалището му под прикритието на съхнещо цвете. А врабчетата са се научили да работят по двойки, за да постигнат тази цел.

Също така в близост до вилата се заселват и унищожават вредни насекоми и други птици: мухоловки, лястовици, червеноперки, стърчиопашки, горски синигери летят до обектите. В началото на пролетта враните се разхождат по земята, освободена от снега, изравят майски бръмбари, телени червеи и дори полски мишки от земята.

Градинарите съветват птиците да се хранят през зимата, когато наистина имат нужда от помощ. През лятото те определено ще се върнат на мястото. Така ще образувате интересна жизнена общност, благодарение на която ще има по-малко вредители и болести по растенията.

Понякога птиците все пак причиняват щети на вилата, например изкопават семена или ядат плодове. Щетите от действията им са значителни. Най-добрият начин да се предпазите от птици е да защитите бъдещата реколта. Плодовите и ягодоплодни храсти да са покрити с агрофибър или специална защитна мрежа. Често се използват и плашила под формата на човек или котка. Но е важно след прибиране на реколтата отново да дадете възможност на птиците безопасно да летят до вашата вила и да събират вредители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *