More
Social Media

Подрязване на грозде през лятото за начинаещи

pixabay

Подрязването на гроздето е необходимо – без него то няма да даде добра реколта. Но е важно да го направите навреме и правилно. Ето как да режете гроздето през лятото и по кое време.

Отглеждането на грозде в лятна вила има много конкретна цел – получаване на реколта. Повечето градинари неясно си представят как да се грижат за гроздето. В резултат на това често може да се наблюдава мощна лоза с огромна площ от листа и издънки и миниатюрни гроздове от плодове, тоест растението се оказва по-скоро декоративно, отколкото плодотворно.

Компетентното подрязване ви позволява да получите високи добиви от големи и сладки плодове, тъй като лишава лозата от допълнителни издънки, които отнемат по-голямата част от соковете на растението.

Лятната резитба на гроздето е предназначена да осигури баланс между плодоносни и празни лози, висока степен на осветеност на плодовете и предотвратяване на болести, а регулирането на броя на плодните клъстери е отговорно за размера и вкуса на плода.

Ето няколко понятията, които са важни за начинаещия лозар:

  • плодна издънка е това, което расте през лятото и дава цветна четка, тя е гъвкава и зелена;
  • плодовата лоза е това, от което расте младата издънка, тя се появява предходния сезон, дървесна и стана кафява;
  • клонът е това, което в литературата се нарича „ръкав“, тоест старо дърво с почти черен цвят, върху което се събуждат пъпки, когато лозите се отрязват, има 2 части: растеж и плод.
  • Издънките на растежа са разположени възможно най-близо до корена и не се докосват, така че дървесината да узрее до зимата. През лятото плодната част се подлага на различни видове резитби, за да се получи висок добив от качествени плодове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *