More
Social Media

Как да спасим зелето от охлюви и охлюви: защита на зелето

pixabay

Сочните зелеви листа са истински деликатес не само за хората, но и за градинските вредители като охлюви и плужеци.

Тези същества са способни да унищожат млад разсад и да причинят непоправими щети на реколтата. Как да защитим зелето и да не даваме нито един шанс на вредителите?

Естествени врагове на плужеци и охлюви

Привличането на естествени врагове на плужеците и охлювите е екологичен и ефективен метод за борба. Таралежите, жабите, птиците и земните бръмбари щастливо пируват с вредителите, намалявайки броя им на мястото.

Създайте благоприятни условия за тези помощници: инсталирайте къщи за таралежи, организирайте малко езерце, засадете растения, които привличат хищници от насекоми.

Бариери за вредители

Създайте бариери, за да предотвратите навлизането на охлюви и плужеци в зелето. Разпръснете натрошени черупки от яйца, едър пясък, пепел или дървени стърготини около лехите.

Острите ръбове на тези материали ще повредят деликатните тела на мекотелите, което ще ги накара да се откажат от намеренията си.

Капани за плужеци и охлюви

Ефективен начин за борба с вредителите е използването на капани. Поставете мокри дъски, парчета шисти или покривен филц между леглата.

През деня под тези укрития ще се скрият охлюви и плужеци, а вечерта всичко, което трябва да направите, е да съберете и унищожите вредителите.

Репелентни растения

Ароматните билки и цветя ще помогнат за отблъскването на охлюви и плужеци. Засадете чесън, лук, розмарин, мащерка, лавандула или градински чай до зелето. Тяхната миризма е неприятна за черупчестите и ще ги накара да търсят другаде храна.

Правилно поливане

Охлювите и плужеците обичат влажна среда. За да намалите броя им, поливайте зелето сутрин, за да има време почвата да изсъхне вечер. Избягвайте преполиване, особено през дъждовния сезон.

Механично събиране

Проверявайте редовно зелето си и събирайте с ръка всички охлюви и плужеци, които намерите. Особено важно е да направите това рано сутрин или късно вечер, когато вредителите са най-активни.

Употреба на химикали

В случай на масивна инвазия на охлюви и охлюви, когато други методи за борба не дават желания резултат, можете да прибягвате до химикали.

Избирайте безопасни за хората и околната среда продукти, като стриктно спазвате инструкциите за употреба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *