More
Social Media

Как да запазите и да обгрижвате луковиците на нарциси след цъфтежа

pixabay

Мнозина засаждат тези луковични растения в дворовете си, които започват да поникват в началото на пролетта заедно с лалетата, остават през април-май и след това постепенно избледняват, оставяйки грозни сухи глави вместо цветя. Как да постъпим, казва експертът по градинарство Сара Рейвън.

Как да удължите цъфтежа на нарцисите във вашата градина

Периодът на цъфтеж на нарцисите е доста кратък. Луковиците обикновено започват да покълват в самото начало на пролетта, първите цветя цъфтят до средата на април, а в края на май цъфтежът вече е приключил. Въпреки че това зависи от климатичните условия, разнообразието от нарциси и начина, по който се грижат за цветята.

Според Сара Рейвън цъфтежът на нарцисите може да се удъли, ако правилно се грижите за растенията и комбинирате няколко сорта. Има такива, които цъфтят в началото на пролетта, и има късно цъфтящи и дълго цъфтящи, устойчиви сортове, които продължават да цъфтят през юни. Ако комбинирате тези сортове във вашите цветни лехи, можете да получите почти три месеца цъфтящи нарциси във вашата градина.

Какво да правим с увехналите растения

След като нарцисите избледнеят и вместо цвете се образува изсъхнала глава, тя трябва да се отстрани. За да направите това, можете просто да я откъснете от стъблото.

Тази процедура е необходима, за да може слънчевата светлина да проникне във вътрешността на стъблото на нарциса, насърчавайки фотосинтезата, която ще осигури енергия на растението за създаване на хранителна среда в луковицата, а не в семената.

Слънчевото хранене не само ще запази, но и ще укрепи луковицата, което ще я направи подходяща за покълване през следващата година.

Отстранените сухи глави могат да се поставят в компостна яма. Те образуват хранителна среда за обогатяване на почвата.

Сара Рейвън предупреждава за грешката, която допускат някои производители, когато връзват празни стъбла на нарциси на възли или ги увиват с ластици, което се отразява негативно на живота на луковиците.

Как да запазим луковиците на нарциси за години напред

След отстраняване на изсъхналата луковица не пипайте растението. Стъблото и листата трябва да се запазят, защото те ще съхраняват хранителните вещества за луковицата.

Според Сара Рейвън, листата и стъблото трябва да изсъхнат естествено и едва след пълно изсъхване могат да бъдат извадени от цветната леха. Експертът смята, че най-честата грешка на градинарите е ранното премахване на листата и стъблата, в който случай луковиците не получават достатъчно хранителни вещества.

Когато стъблото и листата изсъхнат, просто трябва да отрежете растението в корена с градински ножици.

След като нарцисите повяхнат, е нужно да се хранят с минерални торове, това също ще допринесе за успешна растителност и цъфтеж през следващата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *