Можете да удължите живота на отрязаните цветя, като използвате прост продукт, който може да се намери във всяка кухня. Обикновената захар, разтворена във вода, се превръща в ефективен хранителен разтвор за увяхващи растения.
Една супена лъжица захар на литър вода осигурява на цветята глюкозата, от която се нуждаят, за да поддържат жизнените процеси. Това е особено важно за пъпките, които продължават да се развиват дори след отделяне от майчиното растение.
За да предотвратите развитието на бактерии в сладка среда, добавете няколко капки бял оцет или лимонов сок. Киселинната среда забавя растежа на микроорганизмите и подобрява абсорбцията на вода от стъблата.
Медните монети, поставени във ваза, също създават неблагоприятни условия за патогенната микрофлора. Ежедневната смяна на водата и отрязването на стъблата с 1-2 сантиметра всеки път значително удължава свежестта на букета.
Премахването на листата от долната част на стъблото предотвратява гниенето им във вода и разпространението на бактерии. Поставянето на вазата на хладно място, защитено от пряка слънчева светлина, намалява изпарението на влага.
Оптималната температура на водата за повечето отрязани цветя е 20-25 градуса по Целзий. Тропическите видове предпочитат по-топла вода, докато луковичните растения оцеляват по-добре в по-хладна вода. Избягвайте да поставяте цветя близо до плодове, които произвеждат етилен, който ускорява увяхването.
Цялостната грижа с помощта на достъпни продукти ви позволява да се наслаждавате на красотата на вашия букет в продължение на няколко дни по-дълго.
Тези прости препоръки помагат да се запази свежестта на цветята, без да се използват специализирани химикали.









